Zapraszamy
Centrum Ogrodnicze GAJ
Godziny otwarcia
poniedziałek-piątek: 8:00-20:00
sobota: 8:00-19:00
Szczegóły w zakładce: kontakt
Polityka prywatności serwisu
Zapobieganie chorobom i szkodnikom
Aby móc cieszyć się zdrowymi i obfitymi plonami należy zwracać szczególną uwagę na szkodniki i choroby, ponieważ w porę zauważone i zwalczone nie wyrządzą krzywdy naszym uprawom. Po pojawieniu się problemu należy koniecznie usunąć z działki wszelkie śmieci - obumarłe części roślin i ich porażone fragmenty należy bezzwłocznie niszczyć. W sadach warto zbierać opadłe, suche liście i natychmiast likwidować szkodniki i ich jaja. Dokonywanie przeglądu roślin umożliwi szybką interwencję w przypadku zauważenia pierwszych objawów szarej pleśni, parcha, mszycy czy innych szkodników. Pamiętajmy, że coroczna uprawa tego samego gatunku rośliny w tym samym miejscu sprzyja rozwojowi chorób i pojawieniu się szkodników, dlatego warto wprowadzić płodozmian. Zaleca się sadzenie warzyw kapustnych (brokuł, kapusta, brukselka, kalarepa, kalafior, jarmuż, rzodkiew, rzepa itd.) na grządkach zajmowanych w poprzednim roku przez rośliny strąkowe (fasolka, bób, groch), aby mogły wykorzystać azot, które zgromadziły te pierwsze. Warzywa sałatkowe można sadzić pomiędzy innymi, wolniej rosnącymi roślinami.
Pamiętajmy w lutym o opryskach!!
Pierwsze wiosenne opryski są bardzo ważne, dlatego też nie wolno o nich zapomnieć. Kluczową rolę odgrywa pora oprysku - nie można go wykonać ani za wcześnie ani za późno ani przy niekorzystnej aurze. Wszystkim ogrodnikom polecamy odwiedzanie strony internetowej przygotowanej i aktualizowanej przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, gdzie znajdują się szczegółowe informacje dotyczące zalecanych oprysków dla każdego powiatu.
Internetowy System Sygnalizacji Agrofagów